De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 16 ore

A crescut numarul stirilor false în R. Moldova despre razboiul din Ucraina. SIS a blocat 11 site-uri care incitau la ură şi război

Victoria Muntean

Republica Moldova luptă cu ştirile false şi propaganda. Serviciul de Informaţii şi Securitate a blocat 11 site-uri ce incitau la ură şi război. Directorul SIS susţine că este o creştere exponenţială a promovării informaţiilor false pe subiectul războiului ruso-ucrainean, dar şi a mesajelor de ură la adresa refugiaţilor.

“Serviciul de Informatii si Securitate a blocat 11 portaluri web, care incitau la ura si razboi, in conditiile starii de urgenta. De comun cu organele de ocrotire a normelor de drept, Serviul investigheaza o serie de cazuri privind proliferarea in public a infortiilor tendetioase si inventate in contextul razboiul din Ucraina.”,  a menționat Alexandr Esaulenco, directorul SIS.

Autorităţile au stabilit că pe aceste site-uri se publicau opinii radicale ale unor persoane prezentate drept experţi, dar care, de fapt, nu deţin asemenea calificări. Astfel, Serviciul de informatii si securitate a blocat 11 portaluri web. Printre acestea, sunt sputnik.md, gagauznews.md, flux.md, iurierosca.md, rosca.md, indigolotos.info, rta.md. Împreună cu alte instituţii, SIS continuă investigaţiile şi asupra altor cazuri.