j

A fost deschis Centrul de Informare a Energei Sustenabile

Corina Bezer

Centrul de Informare pentru Energie Sustenabilă a fost deschis cu sprijinul Comisiei Europene și a proiectului INOGATE și are ca scop de a informa consumatorii din Republica Moldova despre consumul responsabil și eficient de energie, tehnologiile performante existente pe piața locală, precum și sfaturi utile ale experților în domeniu.

Subiectul eficienției energetice este prioritar pentru Republica Moldova, este constant printre subiectele strategice ale Guvernului și este permanent pe agenda de colaborare cu partenerii externi.  Eficiența Energetică este o componentă importantă în tot ce înseamnă securitate energetică, pe lângă diversificarea surselor de energie, trebuie să învățăm și să utilizăm eficient, să consumăm mai puțin, să avem mai puține pierderi. Prin acest proiect, lansarea Centrului de Informare pentru Energie Sustenabilă, preluăm cele mai bune practici internaționale în domeniu. ” a declarat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

„„

Centrul de informare este deschis pentru consumatorii casnici, instituții publice, sectorul privat, profesioniști, mediul academic, studenți, elevi și mass-media. Toți doritorii vor avea acces la o bibliotecă cu materiale și informații utile privind măsurile de creștere a eficienței energetice și utilizarea energiei regenerabile, o sală de expoziții cu tehnologii și materiale performante, cum ar fi: cazane cu arderea biomasei, colectoare solare și panouri fotovoltaice, mostre de materiale eficiente pentru construcții, precum și  o sală de instruiri dotată cu toate cele necesare.

Lansarea Centrului de Informare pentru Energie Sustenabilă vine să suplinească instrumentele de implementare a Strategiei Naționale de Comunicare în domeniul Eficienței Energetice. Memoria instituțională și experiența pe care a acumulato până acum AEE, ne permite să fim deschiși pentru a informa corect publicul larg în domeniul de responsabilitate și astfel, să valorificăm sursele financiare calitativ, rapid și conform cerințelor finanțatorilor atât interni, cât și externi.” a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan.

Deschiderea Centrului a venit ca urmare a necesității tot mai actuale de informații ce țin de noile tehnologii apărute pe piața locală în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă. Lansarea a fost posibilă datorită parteneriatelor cu producătorii și furnizorii de materiale și promotorii de tehnologii eficiente și ecologice, în colaborare cu centrele existente, dar și cu aportul și expertiza profesioniștilor și a persoanelor notorii în domeniu. În acest sens, în cadrul evenimentului de lansare au fost semnate două memorandumuri, între Centrul de Informare pentru Energie Sustenabilă și centrele de excelență.  

 Astfel, CIES va funcționa în calitate de hub informațional, ce va conecta centrele și showroom-urile existente cu publicul și va redirecționa fluxurile de interese și persoanele interesate de tehnologiile din domeniu, către punctele de informare specializate.

 

Îți place ce citești? Contribuie la dezvoltarea platformei cu o donație:

Donație unică
Cotizație lunară

Republica Moldova

Beneficiar: AO „UNIREA - Onoare, Demnitate și Patrie”

MDL: MD75VI022240300000083MDL

USD: MD16VI022240300000068USD

EUR: MD25VI022240300000063EUR

RON: MD60VI022240300000011RON

SWIFT: VICBMD2X416

România

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO05INGB0000999908458154 SWIFT: INGBROBU

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO41RNCB0685154653320001 SWIFT: RNCBROBU