Orheiul Vechi

A fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea și promovarea Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi”

Corina Bezer

Documentul a fost semnat de către ministrul Culturii, Monica Babuc, directorul general al Agenției Turismului, Iurie Carp, și directorul de Proiect, Doina Nistor, în prezența directorului USAID Moldova Tomas Roods.

În cadrul evenimentului ministrul Culturii, Monica Babuc, a reiterat importanța dezvoltării și valorificării Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi”, în contextul acțiunilor întreprinse de Ministerul Culturii în ultimii ani pentru promovarea sit-ului arheologic în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

În această ordine de idei, directorul Agenției Turismului, Iurie Carp, a subliniat că Rezervația cultural-naturală “Orheiul Vechi” reprezintă un obiectiv turistic prioritar pentru țara noastră, fiind unul din locurile care este vizitat de orice turist care vine în Republica Moldova.

Memorandumul prevede elaborarea planului de amenajare a teritoriului Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi”, elaborarea Strategiei privind dezvoltarea turismului în Rezervația cultural-naturală “Orheiul Vechi” pentru anii 2016-2025, precum și îmbunătățirea promovării Orheiului Vechi ca destinație turistică.

În conformitate cu obiectivele stabilite în Strategie, în anul 2015, Ministerul Culturii a elaborat și înaintat dosarul de nominalizare a Peisajului Arheologic “Orheiul Vechi” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, decizia respectivă a forului internațional fiind preconizată pentru anul 2017.