Gheorghe Vrabie

A murit Gheorghe Vrabie, autorul stemei de stat, al drapelului municipiului Chişinău şi al leului

Corina Bezer

Gheorghe Vrabie, născut la 21 martie 1939, în satul Călineşti, judeţul Bălţi, este artist plastic. A studiat la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „I. Repin” din Sankt Petersburg, în perioada 1962-1967. A debutat în 1961. A ilustrat pe parcursul anilor mai multe volume din literatura romană şi universală. Interesul artistului s-a îndreptat spre asemenea autori ca Mihai Eminescu, Ion Druţă, Grigore Vieru, Dante, Longos, Paul Valery. Grafica de carte semnată de Gheorghe Vrabie se remarcă prin siguranţa liniei, precizia subiectului, rafinamentul executării.

De-a lungul anilor, Gheorghe Vrabie a avut numeroase expoziţii personale în ţară şi în străinătate. Deţine mai multe distincţii, printre care şi Premiul Uniunii Artiştilor Plastici, titlul de „Maestru al Artei”, precum și Medalia „Mihai Eminescu”. Pe parcursul vieții a ilustrat mai multe volume din literatura romană și universală. Interesul artistului s-a îndreptat spre asemenea autori ca Mihai Eminescu, Ion Druță, sau Grigore Vieru.

În 2010, Gheorghe Vrabie a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie de stat a Republicii Moldova – „Ordinul Republicii”.
 

Liber TV exprimă profunde condoleanţe familiei regretatului Gheorghe Vrabie.