grup

Adolescenții azi, sunt puși la încercarea de a se încadra în colective noi. Învață cum să te încadrezi mai ușor

Zina Darii

Specialiştii afirmă că cei mai mulţi angajatori le recomandă noilor angajaţi să tacă şi să asculte, să fie atenţi la tot ce se întâmplă ca mai apoi pe baza acestei practici să-şi poată prezenta adevărata poziţie în faţa noilor colegi. Psihologii totuşi afirmă că prima impresie se face chiar din prima zi.

Cum să te încadrezi corect într-un colectiv:

Evită grupurile – Practic în toate colectivele există grupuri, care stau de obicei la diferite mese în timpul prânzului şi vorbesc mai mult unii cu alţii. Chiar din prima zi fii sigur că vei fi discutat, dar acest lucru nu trebuie să te stânjenească. Cu siguranţă te vei încadra în unul din aceste grupuri, de aceea ar fi bine de la început să vorbeşti la fel cu toată lumea. Iar în situaţiile de conflict ar fi bine să ai o poziţie neutră.

Interesează-te, cere sfaturi – modestia, este una dintre calităţile cel mai des întâlnite în rândul angajaţilor noi. Anume modestia poate juca un rol negativ în încadrarea ta în colectiv. Toţi iubesc oamenii cu iniţiativă, iar dacă te numeri prin cei mai modeşti, atunci poţi fi considerată cu uşurinţă o persoană mândră. Consultă-te cu colegii, zâmbeşte şi mulţumeşte-i pentru ajutorul care ţi-l oferă. Aşa te vei împrieteni mai repede.

Povesteşte despre tine – cel mai bine ar fi să faci acest lucru desinestătător, ca să eviţi mai apoi bârfe de tot felul.

Urmează-ţi cu atenţie obligaţiunile -pentru început vezi care sunt acestea. Nu este un secret că în multe colective se practică „aruncarea” muncii peste începători. Dacă se întâmplă şi în cazul tău, refuză, motivând că ţi-ar plăcea să ajuţi, dar ai multe de făcut. Atunci când refuzi, fă acest lucru calm şi prieteneşte.