Soarele

Află care e culoarea Soarelui

Nicoleta Furdui

O comparație potrivită în acest sens ar fi:o persoană care poartă haine albe într-un club în care sunt reflectoare roșii. Hainele în cazul dat par roșii. La fel și Soarele, din diferite  contraste de lumină, se observă diferit.

 O suprafață albă adoptă culoarea luminii care cade pe ea, iar acest lucru poate fi un argument în demonstrația faptului că Soarele ar fi de culoare albă.

  Cum a apărut însă mitul conform căruia Soarele ar avea culoarea galbenă?

Un argument relevant este faptul că Soarele capătă o tentă galbenă doar în momentele în care poate fi privit în condiții de siguranță – atunci când se află aproape de orizont, la răsărit sau la apus. În aceste momente, lumina Soarelui trece printr-un strat de aer mult mai gros decât în mod obișnuit.Praful din aer înlătură nuanța albastră, lăsând doar celălalt capăt al spectrului(culorile roșu-galben).

Un alt argument este faptul că Soarele „pare” galben atunci când este comparat cu cerul albastru. Acest efect se manifestă atunci când  cerul albastru este privit mai mult timp și se aruncă apoi o privire rapidă către Soare. Cromatica vederii este, în acest caz, modificată spre albastru și Soarele este perceput, pentru câteva clipe, suprapus peste imaginea reziduală, apărând galben-roșiatic.

La mai multe comunități, indiferent cum a apărut, acest mit este transmis copiilor în momentul în care sunt învățați să deseneze.Nu li se spune niciodată: „Desenați Soarele alb!”,ci li se spune: „Desenați Soarele galben!”.Motivul  probabil că este faptul că culoarea albă nu se vede  pe hârtie, având în vedere faptul că și aceasta e albă.