(FOTO/VIDEO) Agenția ONU pentru Refugiați va susține Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina

Victoria Muntean

Agenția ONU pentru Refugiați va definitiva, în următoarele zile, planul privind răspunsul la criza refugiaților din Ucraina, care include, pentru început, un suport din partea comunității internaționale pentru Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat Roland Schilling, Reprezentantul Agenției ONU pentru Refugiați pentru Europa Centrală, în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi împreună cu Dumitru Udrea, Secretarul General al Guvernului Republicii Moldova.

„Suntem conștienți de faptul că acest ajutor reprezintă în acest moment prea puțin, dar vreau să vă asigur că mai mult ajutor urmează să vină. Și nu doar pentru refugiații din Ucraina, dar și pentru populația și Guvernul Republicii Moldova. Ne dorim să aveți suficiente resurse pentru gestionarea acestei crize. Pentru că înțelegem foarte bine că resursele Guvernului Moldovei sunt limitate și nu putem să contăm la nesfârșit pe voluntari”, a menționat Roland Schilling.

Agenția ONU pentru Refugiați va oferi suport inclusiv pentru asigurarea produselor alimentare și întreținerea centrelor de plasament pentru refugiați.

Amintim că în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Situații Excepționale a fost luată decizia de a simplifica mecanismul de import al donațiilor făcute de către persoanele fizice aflate peste hotarele țării pentru refugiați din Ucraina. Membrii CSE au decis că donațiile vor fi transmise la postul vamal Leușeni, în depozitul gestionat de către „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”. Persoanele fizice vor declara lotul de mărfuri prin intermediul formularului tipizat DV-6 al declarației vamale, dar și altor formulare tipizate, care vor servi drept act de predare – primire a donației. Ulterior, mărfurile vor fi transmise Ministerului Muncii și Protecției Sociale spre repartizare beneficiarilor. Serviciile de vămuire vor fi efectuate gratuit.

De asemenea, începând cu ziua de azi, primăriile vor putea deschide centre de plasament temporar pentru refugiați cu aprobarea Agenției Naționale pentru Asistență Socială.

În perioada 08-10 martie 2022 (până la ora 12:00) au fost efectuate 137 de curse cu autocare și microbuze, dintre care 10 curse au fost făcute astăzi, până la ora 12. Totalul persoanelor transportate în ultimele două zile, inclusiv astăzi, ora 12.00, este de peste 4 600. De asemenea, continuă transportarea refugiaților pe cale feroviară. În total, ultimele două zile au fost transportați peste 2 700 de refugiați. Totodată, în ultimele două zile peste 700 de persoane au fost transferate spre Israel și Bulgaria pe cale aeriană. În următoarele trei zile, sunt planificate următoarele curse aeriene:

·      Chișinău – Frankfurt

·      Chișinău – Istanbul – 2 curse

·      Chișinău – Tel Aviv – 3 curse.

În acest moment, în Republica Moldova se află peste 132 000 de refugiați din Ucraina. Totodată, sunt 93 de centre autorizate funcționale, dintre care 39 în Chișinău. Numărul total de locuri disponibile este de peste 6 mii.