AH1N1

AH1N1 a făcut prima victimă din acest an. O femeie a murit la spital

Corina Bezer

Șeful Direcţiei sănătate a municipiului Chişinău, Mihai Moldovanu, a declarat pentru portalul e-sănătate, că femeia nu avea poliță medicală și, până a ajunge în stare gravă la spital, și-a administrat tratament inadecvat. „Pacienta s-a adresat tardiv la specialiști și, chiar dacă medicii au depus toate eforturile ca să o ajute, organismul ei era deja slăbit”, a spus Mihai Moldovanu.

Șeful Direcției sănătate îndeamnă oamenii să se vaccineze împotriva gripei în perioada de vaccinare și să aibă o igienă personală adecvată. „În această perioadă vom insista ca medicii din școli și grădinițe în fiecare zi să facă verificări, iar dacă există cazuri suspecte, să se ia măsurile necesare”, a mai spus Mihai Moldovanu.

La apariția primelor simptome de infecție, recomandarea medicilor este să ne adresăm specialiștilor și nicidecum să nu apelăm la autotratament. Simptomele gripei AH1N1 sunt asemănătoare gripei sezoniere. Pacientul prezintă: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare. Există cazuri în care pacienții prezintă diaree și vărsături în urma infectării cu AH1N1.

Potrivit informațiilor Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău în perioada 1 – 7 ianuarie, instituţiile medico-sanitare publice şi private din municipiu au raportat în jur de două mii de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. În perioada de raportare, în municipiu, a fost confirmat și primul caz de gripă tip AH1N1, la o femeie de 34 ani. Starea pacientei era satisfăcătoare. Din anamneză, în perioada de incubaţie bolnava s-a aflat peste hotarele ţării.