turcia

ALERTĂ în Turcia: Ankara și Istanbul sunt în STARE DE URGENȚĂ

Adelina Scripcari

După Franța, a venit rândul Turciei să treacă prin momente îngrozitoare. Avioane militare și elicoptere survolau, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă, în timp ce în Istanbul, ambele poduri peste Bosfor s-au închis.

Scenele la care au participat oamenii din Turcia au fost de groază. Au fost bombardamente, s-au tras focuri de arma din elicoptere militare, care zburau la o înălţime foarte mică deasupra oraşelor. S-a tras asupra civililor pe stradă şi mulţi s-au tarât pe jos, ca să scape de moarte. Militarii au anunţat că au preluat puterea pentru a restabili ordinea în ţară – în ceea ce s-a conturat, pentru câteva ore cel puţin, drept o lovitura de stat.

atentat

 

Tancurile au acaparat clădirea Parlamentului din capitala Turciei, asaltată de bombe. Presa internationala vorbeste despre un elicopter militar doborat de un F16 si despre starea generala de haos. Magazinele au fost devastate în goana dupa alimente şi spaima teribila. Cetăţenii au rămas blocaţi pe teritoriul Turciei, care şi-a inchis granitele, peste noapte.

Cel puţin 60 de oameni şi-au pierdut viaţa la Ankara şi şase la Istanbul în tentativa de lovitură de stat. Aproximativ 150 de persoane au fost internate la Istanbul, dupa ce au fost ranite. Majoritatea victimelor sunt civili.

 Erdogan, şeful statului a declarat:

Suntem alaturi de oamenii iesiti in strada, in toate orasele. Impreuna, le vom da o lectie celor care au planuit aceasta lovitura

Guvernatorul Istanbulului şi purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii turce, au declarat că tentativa de lovitura de stat a fost respinsă. Potrivit postului de televiziune TRT, patru militari au fost arestaţi pentru tentativa de lovitură de stat, inclusiv unul de rang înalt. Anterior, agenţia de presa Anadolu a anunţat că în spatele tentativei se află un fost general îndepartat recent din funcţie de Guvernul de la Ankara.

În capitală, gruparea militara rebela a preluat controlul asupra televiziunii de stat şi a anunţat că impune legea marţială drept raspuns la regimul Erdogan. Mai multe tancuri au plecat spre sediul Parlamentului, care a fost bombardat şi de la sol şi din aer, în acel timp se pare că demnitarii erau înauntru.

Premierul turc nu a oferit alte detalii, însă a subliniat faptul că Turcia nu va permite vreo „initiativa care să intrerupă democraţia”.

Sursa foto: Agerpres