Vlad Bilețchi

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cere sancționarea liderului PCRM, Vladimir Voronin pentru declarații rasiste

Corina Bezer

„În condițiile în care aceste afirmații au fost făcute în spațiul public de un politician care pretinde la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind primul pe lista electorală a unui bloc electoral care va candida în cadrul scrutinului, considerăm că astfel de declarații lezează și afectează onoarea și demnitatea persoanelor, dar și duce la discriminarea pe bază de rasă și etnie. Or, potrivit aceleiași legi enunțată mai sus, articolul 4 prevede faptul că segregarea rasială reprezintă o formă gravă a discriminării, iar conform articolului 6, orice formă de discriminare este interzisă, iar promovarea unei politici sau efectuarea unei acțiuni sau inacțiuni care încalcă egalitatea în drepturi a persoanelor trebuie să fie înlăturată de autoritățile publice competente și sancționată conform legii”, se arată în textul sesizării.  

sesizare consiliu

Potrivit președintelui Alianței pentru Unirea Românilor, Vlad Bilețchi, astfel de afirmații sunt inadmisibile într-o societate democratică, iar autoritățile trebuie să ia atitudine în privința acestui caz, întrucât, în caz contrar, se creează un precedent periculos.

„Este strigător la cer ca în secolul XXI, să se mai facă astfel de declarații rasiste și xenofobe. Mai mult, putem vorbi aici și despre o discriminare pe bază de etnie, Voronin invocând jandarmul român ca o sperietoare pentru oameni. Din păcate, mentalitatea sovietică a lui Voronin riscă să ajungă și în Parlament, acesta fiind cap de listă a blocului electoral format împreună cu socialiștii. Sper foarte mult ca autoritățile competente să nu închidă ochii și să ia atitudine pe marginea acestui caz”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR.

Amintim că la data de 13 mai 2021, în cadrul emisiunii în limba rusă „ГЛАВНОЕ” de la postul de televiziune TVC21, președintele PCRM, Vladimir Voronin a utilizat un discurs rasist și xenofob. Acesta a declarat: „Asta vă doriți, dragi alegători, când veți vota pentru parlament? Vă doriți ca ei să voteze pentru eliminarea statutului de neutralitate al țării?  Și pentru ca soldații NATO să vină aici și să aveți copii cu pielea închisă la culoare, nu doar cu pielea albă? Asta vă doriți? Iar după ei să vină jandarmii români?”.