Daniel Ioniţă

Ambasadorul Daniel Ioniţă: Republica Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistența financiară acordată de România

Corina Bezer

Acest protocol nu a fost semnat de Guvernul Chicu, iar lucrurile s-au complicat şi mai mult când Ion Chicu a demisionat şi nu este clar dacă Guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi poate semna respectivul protocol.

„Protocolul 6 este un act adiţional la acordul de grant de 100 de milioane, care va expira în luna aprilie, anul curent. Dacă nu este prelungită valabilitatea de implementare a proiectelor aflate în curs şi dacă nu găsim posibilitate de a finanţa alte proiecte din banii pe care încă îi avem la dispoziţie, există marele riscă să fie pierdute circa 60 de milioane de euro de către R. Moldova. Este un protocol inter-guvernamental. Noi am trimis acest protocol la începutul lunii noiembrie. Din câte știu, R. Moldova a intrat în statut de guvern interimar doar spre finalul lunii decembrie”, a declarat Ioniță în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

Potrivit ambasadorului, urmează Curtea Consitituțională să se expună dacă guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi va putea semna tratate internaționale. 

România a prelungit acordul de asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, semnat în anul 2010. 

Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova a fost semnat la București, la 27 aprilie 2010.

În baza acestui document, România implementează proiecte care să contribuie la dezvoltarea domeniilor infrastructurii, educației, situațiilor de urgență și sectorului energetic din Republica Moldova.