Limba romana

Apelul Academiei de Științe a Moldovei: “Cerem limba română în Constituție”

21-08-2021 15:18

Academia de Științe a Moldovei s-a adresat cu un apel către președintele țării, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu și premierul, Natalia Gavrilița prin care cere să fie modificat art. 13 din Constituție pentru a indica limba română ca oficială.

Repunerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea republicii noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană”, se menționează în comunicatul AȘM.

Reprezentanții Academiei amintesc că prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii Academiei de Științe a Moldovei și conducerea ei le-au acordat cu diferite ocazii, instituția s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea adevărului științific despre limba română.