ODIP

Apelul ODIP: „Solicităm reprezentanţilor mass-media ca atunci când să referă la Transnistria se menţioneze că este un teritoriu ocupat”

Corina Bezer

Potrivit celor de la ODIP, "decizia Curții Constituționale, prin care regiunea separatistă transnistreană este proclamată zonă de ocupație, „…dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau a baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.” Respectiv armata rusă din această zonă, devine oficial armată de ocupație. Astfel, solicităm respectuos și insistent toți jurnaliștii, agențiile de presă, companiile de televiziune, publicațiile periodice și alte surse de informare – atunci când vor face referire la regiunea separatistă transnistreană, să adauge obligatoriu și sintagma ”aflată sub ocupație”, iar când vor face referință la armata rusă, să adauge și neapărat și sintagma ”de ocupație”. Au trebuit să treacă 25 de ani…", au reacţionat tinerii de la ODIP. 

Amintim că Curtea Constituţională a declarat astăzi că dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională. În acelaşi timp, statutul de neutralitate permanentă din Constituție nu împiedică Republica Moldova să participe la sisteme colective de securitate, cum ar fi NATO.