gaze naturale

APROBAT! Republica Moldova, în stare de urgență în domeniul energetic

Redacția Liber TV

„Acum 2 zile Gazprom a trimis o scrisoare către Moldovagaz prin care anunță că va sista livrările de gaz. MoldovaGaz, care are acționar majoritar același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul. Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizor, amenință să lase consumatorii fără gaze”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Subiectul a provocat dezbateri în plenul Parlamentului. Opoziția nu a susținut instituirea stării de urgență, acuzând Guvernul că nu poate gestiona situația și că a negociat prost contractul cu Gazprom, iar Partidul Șor a cerut demisia Cabinetului de Miniștri. Pe de altă parte, deputați PAS au sugerat că acțiunile Gazprom, inclusiv condițiile financiare ale noului contract de livrare a gazului sunt de natură politică.

„În această perioadă se vor emite dispoziții în vederea și punerea în executare a unui set de masuri printre care:

– dispunerea la necesitatea raționalizării consumului de gaze naturale si a altor resurse energetice;

– adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

– adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și operatorilor din sistem să acționeze  în scopul procurării, transportării și  distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice;

– coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale despre măsurile intreprinse pentru prevenirea  pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și  protecția populației”, a declarat Gavrilița. 

Guvernul s-a implicat în negocieri şi contractul cu Gazprom a fost prelungit pentru cinci ani, din 1 noiembrie. Atunci ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a negociat cu Gazprom, a declarat că nu regretă niciun punct din contractul semnat şi a precizat că a reuşit să obţină un preţ avantajos.