România - Republica Moldova

APROBAT! România va oferi Moldovei prima tranșă de 60 de milioane de euro

Corina Bezer

Acordul privind asistența financiară rambursabilă dintre România și Republica Moldova, în sumă de până la 150.000.000 euro, a fost semnat la Chișinău la 7 octombrie 2015 și completat, ulterior, prin schimburi de scrisori. Împrumutul va fi acordat pe termen de 5 ani, în trei tranșe.

Motivele acordării împrumutului sunt: sursele insuficiente pentru finanțarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB în anul 2015, urmare reducerii drastice a importurilor și a exporturilor, precum și cea a remitențelor și a efectelor embargoului impus de către Federația Rusă asupra produselor moldovenești.

„Înţelegem seriozitatea situaţiei economice şi implicaţiile asupra stabilităţii Republicii Moldova şi bunăstării cetăţenilor săi. În egală măsură, suntem convinşi că rezolvarea problemelor actualităţii nu poate să se producă fără un dialog constructiv între forţele politice şi o relansare solidă, sustenabilă şi credibilă a reformelor asumate de Republica Moldova în parcursul său european. Aceste reforme reprezintă nu doar implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ci sunt cel mai bun garant al stabilităţii şi prosperităţii pentru cetăţenii Republicii Moldova. Mai mult, stabilitatea statului şi promovarea susţinută a reformelor, mai ales a celor legate nemijlocit de consolidarea statului de drept, sunt procese în strânsă dependenţă, care se întăresc şi susţin reciproc, răspunzând, în acelaşi timp, şi dorinţelor cetăţenilor”, a precizat Dacian Cioloș, premierul României.