Tăiere copaci

Arborii din centrul Chișinăului vor fi reînnoiți

Corina Bezer

Cheltuielile pentru reînnoirea arborilor din centrul istoric al capitalei sunt estimate la 3,5 milioane de lei. „Este vorba despre arborii care cu adevărat prezintă pericol pentru pietoni, pentru cetăţeni, pentru noi toţi. Noi am făcut o inventariere, o estimare practic repetată, fiindcă a fost efectuată iniţial în luna august”, a declarat Galina Leahu, director-adjunct, ÎM „Spații Verzi”. 

Muncitorii de la ,,Spaţii Verzi” au intervenit pe parcursul săptămânii curente pe mai multe adrese pentru a defrișa copaci în stare de degradare. Majoritatea arborilor care sunt tăiați în prezent au fost plantați în anii 70 ai secolului trecut. „Orice exemplar, la 20-30 de ani, începe a îmbătrâni, încep procesele de descompunere a masei lemnoase. Şi se ţine acest arbore mare, falnic de 20-30 de metri practic pe 3-4 centimetri de masă lemnoasă pe permetru, care-l menţine. La orice vânt, la orice calamitate naturală acest arbore poate să cadă peste noi!”, a declarat Alexei Palancean, director-adjunct „Moldsilva”.

Potrivit reprezentanților de la Spații Verzi, anual sunt defrișați peste două mii de arbori și sunt plantați circa 20 de mii de copaci. În context, aleșii locali au subliniat despre importanța achiziționării unui utilaj de profil, care va stabili gradul de viabilitate al arborilor bătrâni și bolnavi. Necesitatea utilajului este motivată în primul rând de evitarea prăbușirii copacilor peste bunuri și persoane. Verificările recente au demonstrat necesitatea urgentă de tăiere a 581 arbori şi curățarea sanitară a altor 854 de exemplare pe străzile: M. Eminescu, Armenească, Mitropolit Varlaam, A. Șciusev, M. Kogălniceanu și bd. Ștefan cel Mare şi Sfânt.