Soldati

Armata Naţională pregăteşte observatori militari pentru operaţiuni ONU

Corina Bezer

Potrivit locotenent-colonelului Ion Cozma, şeful Centrului de Perfecţionare Continuă al Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” (AMFA), subdiviziune responsabilă de organizarea şi desfăşurarea cursului, în perioada respectivă sunt instruiţi 18 ofiţeri ai Armatei Naţionale, iar pregătirea acestora se desfăşoară în două module — instruire teoretică şi exerciţiu practic.

Locotenent-colonelul Cozma a specificat că în cadrul cursului, militarii studiază obiectivele strategice şi militare ale misiunii ONU, aspectele legale, de securitate, sănătate şi siguranţă, dar şi comunicarea cu mass-media. Etapa practică, care se va desfăşura la Baza militară de instruire de la Bulboaca, are la bază un scenariu de operaţiuni de menţinere a păcii, în cadrul căruia ofiţerii vor aplica în practică cunoştinţele obţinute la şedinţele teoretice.

Cursul pentru ofiţerii moldoveni care se pregătesc de misiuni, în calitate de observatori militari în operaţiuni sub egida ONU, se organizează o dată în doi ani, începând cu 2007