Autism

Astăzi marcăm Ziua internațională de conștientizare a autismului

Corina Bezer

Această zi a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007, fiind propusă de reprezentanții Statului Qatar și sprijinită de către toate statele membre, informează Agerpres. 

Tema sub care este marcată în 2016 Ziua internațională de conștientizare a autismului se intitulează ”Autism și Agenda 2030: Includere și neurodiversitate”.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naștere sau până în jurul vârstei de doi ani. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăți în comunicare și limbaj, iar statisticile arată că acesta apare mai des la băieți decât la fete, proporția fiind de 1 la 4, și este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc. Tulburările de spectru autist (TSA) sunt complexe, au cauze multiple și pot afecta creierul în moduri diferite.

Nu există nici un tratament medicamentos care să vindece autismul. Studiile și experiența organizațiilor internaționale de profil arată că diagnosticarea timpurie, la vârsta de 18-36 luni, intervențiile specializate și integrarea socială cresc cu până la 47% șansele persoanelor cu autism de a dobândi abilități pentru o viață independentă. Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului cu autism, fiind necesară o informare continuă și o participare activă în programul de terapie. Serviciile de evaluare și terapie în domeniul TSA trebuie susținute de servicii complementare precum cele medicale, de logopedie, kinetoterapie sau de terapie ocupațională, de la caz la caz.