Siguranţa online

Astăzi marcăm Ziua Siguranței pe Internet

Corina Bezer

Cu această ocazie, Centrul Internaţional  „La Strada” lansează o Campanie de comunicare online pentru protecţia copiilor şi tinerilor împotriva conţinutului digital ilegal şi dăunător. 
Scopul campaniei este de a ajuta copiii să valorifice lumea virtuală într-o maniera sigură astfel încât Internetul să devină un spaţiu al oportunităţilor, în care să dobândească cunoştinţe, să comunice, să-şi dezvolte competenţe.

Credem că educaţia, comunicarea şi implicarea activă a fiecăruia – de la mic la mare – este un pas foarte important şi necesar în crearea unui spaţiu digital mai protejat, afirmă iniţiatorii campaniei. 
 

Sloganul campaniei din acest an Acţionează acum pentru un Internet mai bun!”(„Play your part for a better Internet!”) îndeamnă toţi utilizatorii de internet, să conştientizeze importanţa aportului fiecăruia în crearea unui spaţiu prietenos, valoros, non ofensiv pentru copii şi adulţi. 

Astfel, vor fi lansate două tutoriale cu scopul de a ajuta adolescenţii şi tinerii să navigheze pe Internet în condiţii de siguranţă. Iar pe parcursul întregii luni echipa Programului „De la egal la egal” a Centrului Internaţional „La Strada”, va desfăşura un şir de seminare de informare în instituţiile de învăţământ din toată republica. Ulterior, vor fi prezentate și alte resurse informaționale utile părinților cu copii de vârstă preșcolară și școlară mică.

Această zi oferă oportunitatea de a sublinia încă o dată necesitatea folosirii responsabile a spaţiului virtual. 

Ziua Siguranţei pe Internet este consemnată anual în luna februarie, începând cu 2004, cu scopul promovării utilizării responsabile a tehnologiilor online şi a telefoanelor mobile, în special de către copii şi adolescenţi. Coordonată la nivel european de reţeaua INSAFE (European Safer Internet Network) cu suportul Comisiei Europene, Ziua Siguranţei pe Internet a atins un grad global de participare, conştientizare şi acoperire media.