dd

DE ULTIMĂ ORĂ

(VIDEO) BREAKING NEWS! Un bloc cu nouă etaje din Otaci s-a prăbușit! Nu sunt victime

Un bloc cu nouă etaje s-a prăbuşit la Otaci. Din fericire nu sunt victime, întrucât locatarii au fost evacuați la timp.

Mai multe

persoanele cu dezabilitati in cadrul muncii

Autoritățile centrale nu respectă cota de angajare a persoanelor cu dizabilități

Miercuri, 26 decembrie 2018, 07:24

Legea cu privire la includerea socială a persoanelor cu dezabilițăți spune că angajatorii care au 20 de angajați și mai mult, sunt obligați să angajeze și să rezerve locuri de muncă pentru cel puțin 5% din persoanele cu dizabilități, însă această cotă nu se respectă de către autoritățile publice centrale, spun experții.

Directorul executiv CDPD, Vitalie Meșter, a declarat că Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, indiferent de forma de organizare juridică, trebuie să se încadreze în muncă, într-un procent de cel puțin 5% din numărul total de salariați. Această prevedere este în vigoare din anul 2012. 

Ion Cibotărică, a menționat că în Republica Moldova sunt în jur de 180 de mii de persoane cu dizabilități, iar conform datelor statistice, rata de ocupare în rândul lor este două-trei ori mai mică decât în rândul populației generale.

În cadrul studiului, efectuat în luna noiembrie, cota de angajare în instituțiile autorităților publice a persoanelor cu dezabilități este de 2,48%. Singurele instituții care respectă cota obligatorie sunt MSMPS – 6,25% și CNAS – 5,8%.

Autor: Daniela Chițanu