perioada sarbatorilor

Autoritățile vor fi la datorie în perioada sărbătorlor de iarnă

Alexandrina Godiac

Astfel,  poliţiştii  vor fi la datorie, zilnic, atât în mediul rural, cât și în cel urban pentru asigurarea unui ordinei, liniştei şi siguranţei publice, astfel încât toţi cetăţenii să îşi petreacă sărbătorile în linişte.

Alături de polițiștii de ordine publică, inspectori de patrulare, vor fi implicați carabinieri, pompieri și salvatori, precum și din alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Forțele de ordine vor fi prezente în locurile aglomerate. Oamenii legii recomandă cetățenilor să aibă un comportament preventiv și să fie atenți cu bunurile pe care le dețin.

De asemenea, cetățenii care intenționează să plece în vacanță sunt îndemnați să își asigure locuințele cu sisteme de închidere pentru a nu cădea pradă infractorilor, să-și  anunţe vecinii, iar cei care rămân, să anunțe Poliţia în cazul în care văd persoane suspecte în scara sau curtea blocului.

Totodată, cetățenii sunt sfătuiți să evite locurile neiluminate, violențele pe stradă şi să se deplaseze prin locurile aglomerate, unde sunt şi poliţişti. Consumul de alcool în locurile publice e interzis prin lege, iar persoanele aflate în stare de ebrietate vor fi monitorizate. Posesorii de arme sunt îndemnați să nu poarte arme în ospeție, în locuri publice sau fiind în stare de ebrietate.

 La fel,  recomandăm  părinților să nu-și  lase copiii fără supraveghere și să nu permită acestora  să deschidă uşa persoanelor necunoscute, indiferent de motivele invocate.

 O atenție deosebită va fi acordată și fluidizării traficului pe drumurile naționale, în punctele de risc a comiterilor accidentelor rutiere și în orele de trafic intens.

Șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de un comportament adecvat în trafic, să nu depășească limita de viteză, să evite situațiile de conflict, să nu-și lase automobilele fără supraveghere și obiectele  de preț la vedere.  

Pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.