Carte rară

Biblioteca Națională a inaugurat expoziția de carte religioasă veche „La început era Cuvântul…”

Corina Bezer

Expoziţia cuprinde 56 de cărţi bisericeşti din colecţiile bibliotecii, adevărate opere de artă, originale şi inedite, realizate în cele mai renumite centre tipografice, în secolele XVI-XX.

Cea mai veche carte expusă este Biblia lui Ivan Fiodorov, editată la Ostrog în 1581. Printre alte cărți remarcabile este Evanghelia tipărită la Mănăstirea Neamț, îmbrăcată cu metal și pietre semiprețioase, Biblia în limba română apărută în 1819 la Sankt Peterburg. Mai multe exemplare de carte conțin însemnări despre posesorii anteriori.

Prezent la inaugurare, preotul Andrei Rusu de la Biserica „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din Chişinău, a spus: „O expoziție de carte religioasă este un fenomen. O carte religioasă înseamnă moaște. Prin moaște sau relicve bisericești înțelegem toate atributele bisericești. Cărțile care sunt de față nu sunt doar exponate istorice, ci lucruri sfinte. Împreună, aici facem o biserică, pentru că acolo unde sunt moaștele este și biserica”.

În fața celor prezenți, Veronica Bantaș-Văluță a susținut un recital de muzică pascală, iar  Raisa Plăieșu – un recital de versuri de inspirație creștină.

Veronica Cosovan, șefa secției Carte veche și rară la Biblioteca Națională, spune că un capitol aparte a expoziției este dedicat cântărilor liturgice și cărților evanghelice în limbile străine. În afară expoziției, cărțile se păstrează într-un depozit special, unde au acces doar cercetătorii.

Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale a Moldovei, a spus că pentru prima dată Biblioteca Națională, în ajunul sărbătorilor pascale, pune în valoare patrimoniul național scris ortodox. Colecția numără peste 300 de mii de exemplare.

Expoziția poate fi vizitată până pe 22 aprilie.

Rața Diana – stagiar FJȘC USM