militia

Biroul Politici de Reintegrare din Chișinău cere eliberarea din arest a celor doi șoferi de ambulanță din Molovata Nouă

Corina Bezer

Acum câteva zile, Asociația Promo-LEX a semnalat faptul că la data de 3 aprilie, Anatolii Cebotari și Alexei Carpov,  doi șoferi de ambulanță la Spitalul central raional Dubăsari, au fost reținuți de forțele separatiste. Potrivit directorului executiv al organizației, Ion Manole, de când a fost instituită starea de urgență în regiunea transnistreană, administrația de la Tiraspol a continuat în permanență să îngrădească drepturile omului. 

„Rudele nu au mai putut comunica cu ei din acea zi în care au fost reținuți și practic condamnați foarte rapid.  La Cocieri, posturile rămân în continuare, și noi am spus că acolo sunt foarte multe probleme, în special prezența acestor noi posturi împiedică locuitorii din această localitate să-și prelucreze pământul. Sunt foarte mulți medici, care continuă să nu meargă acasă, deci sunt lipsiți sau au probleme la acest capitol și fie locuiesc la rude, prieteni, fie se află permanent în instituția unde desfășoară munca”, a declarat Ion Manole, directorul executiv al Promo-LEX. 

Într-un comunicat de presă, Biroul Politici de Reintegrare a declarat că s-a autosesizat și cere eliberarea necondiționată a celor doi șoferi de ambulanță. Potrivit autorităților de la Chișinău, regimul de carantină nu reprezintă un pretext pentru a acționa abuziv. Mai mult, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a sesizat Misiunea OSCE la Chișinău, care a detașat o echipă pentru a documenta situația la fața locului.

De cealaltă parte, așa-zisul minister de interne de la Tiraspol a emis un comunicat de presă, potrivit căruia cei doi bărbați ar fi fost în vizită la o rudă într-o localitate controlată de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, iar la întoarcere ar fi intenționat să ocolească „punctele de control instituite în contextul „stării de urgență" pentru a nu sta 14 zile în carantină". Ulterior, „miliția" transnistreană i-a reținut pentru 15 zile în izolatorul de detenție din Dubăsari. Menționăm că așa-zisele autorități de la Tiraspol au instituit în Zona de Securitate mai multe posturi de control fortificate ilegal și abuziv, sub pretextul deciziei de carantină legată de răspândirea infecției de Covid-19. Anterior, Chișinăul a solicitat intervenția OSCE pentru lichidarea posturilor de control fortificate ilegal de către Tiraspol în zona de securitate, ce blochează libera circulație a medicilor în localitățile din dreapta Nistrului.

Îți place ce citești? Contribuie la dezvoltarea platformei cu o donație:

Donație unică
Cotizație lunară

Republica Moldova

Beneficiar: AO „UNIREA - Onoare, Demnitate și Patrie”

MDL: MD75VI022240300000083MDL

USD: MD16VI022240300000068USD

EUR: MD25VI022240300000063EUR

RON: MD60VI022240300000011RON

SWIFT: VICBMD2X416

România

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO05INGB0000999908458154 SWIFT: INGBROBU

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO41RNCB0685154653320001 SWIFT: RNCBROBU