Vladimir Cebotari

BREAKING NEWS! Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

Corina Bezer

„Tot ce se întâmplă în ultima perioada, dar mai cu seamă acțiunile guvernării din ultima săptămână, acțiunile de astăzi demonstrează un lucru: Ne-am întors în anul 1937, când partidul de la putere, venit la guvernare de altfel, la fel ca actuala coaliție, prin lovitură de stat, a pornit o campanie de represiune și execuții împotriva tuturor celor care s-ar fi opus regimului de guvernare. Președintele țării ne anunța chiar acum câteva zile în plenul Parlamentului că procurorul general va veni să ceară ridicarea imunității unor deputați. Tot în acea zi, prim-ministrul s-a lăudat că „a livrat doar prima porție” de astfel de acțiuni. Probabil avea în vedere că azi am avut următoarea porție, așa cum ne-a promis”, a declarat liderul PD, Pavel Filip, după ce fracțiunea a părăsit, în semn de protest, ședința Parlamentului în care se discută despre retragerea imunității lui Cebotari.

Cebotari a amintit de faptul că Dumitru Alaiba era în acea perioadă a concesionării consilier în Guvern, iar Maia Sandu era membru al Executivului. Cebotari a mai adăugat că speră că Maia Sandu îi va cere în curând demisia lui Andrei Năstase.

„Dacă domnul Robu va ancheta obiectiv frauda bancară, toate laudele către dumneavoastră. Dar știu că sunt presiuni politice asupra dvs”, a spus Cebotari.

De cealaltă parte, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat că Procuratura Generală are bănuielii rezonabile că deputatul Vladimir Cebotari, în 2013, prin depășirea atribuțiilor de serviciu și în interesul unui grup criminal organizat, a contribuit direct la preluarea controlului asupra Aerportului internațional Chișinău prin inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea aeroportului, cu scopul de predare în concesiune a activelor Aeroportului agentului economic creat și afiliat grupului criminal. 

„În cadrul urmării penale au fost acumulate probe concludente ce indică asupra bănuielii rezonabile că deputatul Vladimir Cebotari, în perioada anului 2013, prin folosirea situației de serviciu, cu depășirea atribuțiilor de serviciu, în interesul unui grup criminal organizat, a contribuit direct la preluarea controlului asupra întreprinderii de stat Aerportul internațional Chișinău prin inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea aeroportului, cu scopul bine determinat de predare în concesiune a activelor întreprinderii de stat agentului economic creat și afiliat grupului criminal”, a declarat procurorul general interimar de la tribuna Parlamentului.

Pentru ridicarea imunității deputatului Vladimir Cebotari au votat deputații blocului ACUM și cei ai PSRM.

Amintim că anterior, majoritatea legislativă a mai ridicat imunitatea parlamentară a lui Ilan Șor, condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare din 2014, în prezent aflat peste hotare. De asemenea, marți au rămas fără imunitate parlamentarele Marina Tauber și Reghina Apostolova, din Partidul Șor, reținute în aceeași zi.