Igor Dodon

BREAKING NEWS// Igor Dodon, SUSPENDAT, din nou, din funcție!

Corina Bezer

Președinele Parlamentului, Andrian Candu va fi cel care va semna decretele de numire a miniștrilor.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a numit această decizie a CC "acrobații juridice". Potrivit lui, refuzul lui Dodon de a aproba candidaturile miniștrilor nu a fost una deliberată, ci argumentată.

La rândul său, Igor Dodon a declarat, în urmă cu câteva minute, că CC a acceptat să joace așa cum le-a dictat guvernarea. „Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de dept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat”, a declarat Dodon.

De cealaltă parte, reprezentantul Guvernului, democratul Sergiu Sîrbu, s-a arătat mulțumit de decizia Curții. „A triumfat justiția astăzi. Ne pare rău că ajungem a doua oară pentru a debloca un conflict între puterile statului”, a menționat acesta.

Amintim că în octombrie 2017, Eugen Sturza a fost numit ministru al Apărării după implementarea aceleiași proceduri, în baza unei decizii a Curții Constituționale. În ziua în care Sturza a depus jurământul, interimatul funcției de președinte a fost deținut, pe durata ceremoniei, de Andrian Candu.