BAHAMAS

BREAKING NEWS// Investigaţie RISE: Banii lui Dodon din Bahamas

Corina Bezer

Grecia. Muntele Athos. Mănăstirea Zografu. Cu puțin timp înainte de a se lansa oficial în cursa prezidențială, Igor Dodon ține cu ambele mâini un păhărel de tărie și îl privește țintit pe un călugăr grec. În dreapta lui, cu servieta sub braț, ascultă atent Corneliu Furculiță, deputat socialist. El este omul de încredere a lui Dodon și personajul-cheie în afacerea secretă descoperită de reporterii RISE Moldova, în care este implicat și un membru al Comisiei Electorale Centrale.

Dodon și Furculiță sunt din aceeași localitate – Sadova (Călărași), deputați și colegi de partid. Îi leagă și o tranzacție imobiliară din 2013. Atunci, Dodon i-a vândut lui Furculiță un apartament de 50 m.p., cu peste 270.000 de lei, situat în sect. Rîșcani din Chișinău.

În același timp, soția lui Igor Dodon, Galina, este angajată de mai mulți ani la firma lui Corneliu Furculiță – Exclusiv Media SRL, de la care a încasat anul trecut peste 50.000 de lei. Detalii, AICI

Exclusiv Media SRL a fost fondată la Chișinău în 2011. Patru ani mai târziu, firma a ajuns în proprietatea lui Corneliu Furculiță, fiind administrată de socialistul Petru Burduja, asociat în afaceri cu Dumitru Ciubașenco – candidatul oficial la Prezidențiale al lui Renato Usatîi. Burduja este consilier municipal în Chișinău și face parte din Consiliul Republican al PSRM.

La sfârșitul anului 2015, Exclusiv Media a obținut licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom. Detalii, AICI

Într-un comunicat al Consiliului Coordonator al Audiovizualului din 8 decembrie 2015 se arată că firma lui Furculiță a obținut licența de emisie doar după ce „[…] reprezentanţii postului NTV Moldova au ţinut cont de sugestiile şi recomandările membrilor CCA exprimate în cadrul şedinţei publice a CCA din 3 decembrie, majorând volumul produsului autohton şi renunţând la emisiunile cu caracter informativ-analitic din Federaţia Rusă”. Detalii, AICI

Exclusiv Media SRL este și proprietară a televiziunii on-line de limbă rusă TNS (Detalii, AICI), dar și a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumente și Fapte – traducere din rusă), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu același nume. Din documentele consultate de reporterii RISE, Exclusiv Media SRL a semnat pe 1 februarie 2012, la Moscova, contractul de utilizarea a mărcii Аргументы и факты.

Conexiunea IP, puntea dintre presă și partid
Din informațiile obținute din baza de date on-line „nic.md”, administrată de Î.S. MoldData, și din site-urile specializate, adresa IP: 195.22.228.187 găzduiește și conectează domeniile deținute de către: Televiziunea on-line TNS (tsn.md), Ziarul Аргументы и факты (aif.md), Pagina web a Partidului Socialiștilor (socialistii.md și psrm.md), Pagina personală a lui Igor Dodon (dodon.md) și cea a deputatului socialist Bogdan Țârdea (bogdantsirdea.eu), Asociația Garda Tânără – condusă de deputatul socialist Vlad Batrâncea (gardatinara.md) și Liga de umoriști TVC Moldova, cunoscută drept KVN Moldova (kvn.md).

Investigaţia integrală realizată de Iurie Sanduţa, o găsiţi aici.