marș socialiști

Ca pe timpul Uniunii Sovietice! Cu fanfară, îmbrăcați în uniforme sovietice și cu panglica sfântului Gheorghe în piept, socialiștii au marcat Ziua Victoriei

Corina Bezer

Extaziați de câștigul unui război în care au murit milioane de oameni, nostalgicii au mărșăluit până la monumentul Eternitate. Deși purtau zeci de medalii în piept, unii nici nu au cunoscut ce înseamnă războiul. 

Iar alții au luptat în război fiind copii mici: „În anul 1941. Aveam 11 ani. Am luptat puțin”, ne-a spus un domn de peste 80 de ani cu multe medalii în piept. 

În uniformă sovietică, mai mulți tineri parcă au venit de pe front. Cu toate acestea, au rămas corigent la capitolul istorie, uitând anul când s-a început războiul.:  „Războiul s-a început în anul 1941”, ne-a spus tânărul.

Iar alții au decis dis-de-dimineață să-și sărbătorească „victoria” cu alcool și într-un final au uitat pentru ce au venit. „Este… este mai mult decât o sărbătoare, pur și simplu o mare sărbătoare. La mine bunicul….e o mare sărbătoare”, ne-a spus un bărbat amețit de alcool.

Nu au lipsit nici incidentele de la marș. Una dintre mașinile de colecție care transportau veterani s-a stricat în plină stradă. Soluția nu s-a lăsat așteptată, iar câțiva tineri au fost puși să împingă din greu automobilul.

Sursa video – Deschide.md

Din fruntea marșului nu a lipsit șeful statului, Igor Dodon, care a venit însoțit de copiii săi.

IGOR DODON, președintele RM: „Există o parte neînsemnată a societății, care consideră altfel, dar noi nu trebuie în această zi să divizăm societatea”.

marș socialiști

După aproape două ore de mers în marș, socialiștii au ajuns la focul veșnic de la Complexul Memorial Eternitate, unde au depus flori.