Tren

Călătorie gratuită de alegeri pentru elevii şi studenţii din România

Corina Bezer

Ministerul Transporturilor din România a propus un proiect de hotărâre prin care elevii şi studenţii din Republica Moldova care îşi fac studiile în România, ar putea merge la vot gratuit cu trenul, la secţiile de votare deschise pe teritoriul român. Proiectul a fost propus în contextul în care foarte mulţi tineri aflaţi în România, doresc să-şi exercite dreptul la vot la alegerile prezidenţiale.

„Ţinând cont de necesitatea promovării şi stimulării exercitării dreptului de vot de către toate persoanele cu drept de vot, se va acorda o călătorie gratuită pe calea ferată dus – întors, către şi dinspre localităţile din România unde se organizează secţii de votare, la trenurile regio şi interregio, clasa a II – a, în perioada 29 octombrie – 30 octombrie 2016”, se spune în proiectul de hotărâre.

Eliberarea biletului de călătorie se va face la casele de bilete ale staţiilor şi agenţiilor de voiaj pe baza actului de identitate şi a carnetului de elev sau student. Proiectul subliniază că persoanele care, prin fraudă, vor călători suplimentar faţă de călătoria gratuită acordată vor suporta consecinţele legii.

Precizăm că secţiile de votare pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, au fost deschise în localităţile – Bucureşti, Iaşi. Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău, Suceava şi Craiova.