ODIP

Caravana Unirii 2016 – bilanț final// Vezi ce localități au vizitat unioniștii vara aceasta

Corina Bezer

Astfel, de pe data de 4 până pe 31 iulie, cei peste 60 de voluntari implicați în Caravana Unirii, au vizitat 12 raioane, printre care: Ialoveni, Anenii Noi, Strășeni, Călărași, Ungheni, Nisporeni, Orhei, Criuleni, Florești, Telenești, Șoldănești, Soroca. În cadrul acestor 12 raioane, voluntarii au vizitat peste 80 de localități, mergând din casă în casă și discutând cu oamenii despre avantajele Unirii Republicii Moldova cu România.

„Dacă e să facem o mică statistică, în urma vizitării a zecilor de localități din Republica Moldova, am ajuns la concluzia că cel mai unionist raion este Ialoveni, iar cele mai unioniste localități sunt Costești din Ialoveni și Mereni din Anenii Noi, acolo unde 9 din 10 persoane erau pro-unire și doreau să se semneze pentru cauza națională. Raionul unde am întâlnit mai mult scepticism din partea oamenilor este raionul Florești și orașul Anenii Noi, însă ne-am bucurat mult că locuitorii de acolo sunt deschiși și am reușit să-i convingem pe unii că Unirea este unica soluție pentru Republica Moldova”, a precizat Corina Bezer, redactor-șef al Ziarului Românesc Liber și coordonator ODIP.

Totodată, președintele Asociației „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) a vorbit despre scopul acestei caravane și ce rezultate am obținut în urma acesteia.

„Unioniștii trebuie să fie percepuți nu doar ca oameni care vorbesc, dar și  ca persoane care fac lucruri concrete, care merg din casă în casă, discută cu cetățenii și află direct care sunt doleanțele lor. Am reușit să aducem tricolorul românesc în localități, pentru a arăta că a fi unionist înseamnă a iubi limba română, tricolorul și valorile naționale românești. Dorim să anunțăm totodată că pentru prima dată în Republica Moldova, pe data de 1 decembrie, la ora 13.00, un tricolor de 1 km lungime va fi desfășurat pe întreg bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, fiind cea mai mare acțiune realizată vreodată de mișcarea unionistă”, a precizat Vlad Bilețchi, președintele AO „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP).

În cadrul conferinței de presă, au fost prezenți și o parte din participanții Caravanei Unirii, care au povestit din experiența lor trăită timp de o lună.

„Am avut parte de o experiență de neuitat, am văzut realitatea din satele Basarabiei.  Am avut ocazia să vorbesc cu locuitorii diferitor sate și am ajuns la concluzia că lumea e dezamăgită. Oamenii nu mai știu în ce să creadă, pentru ce să lupte sau pe cine să voteze. Noi le-am spus că doar unirea este soluția pentru o viață mai bună, pentru un viitor mai decent”, a precizat Renata Urîtu, membru ODIP.

Această campanie a fost extrem de necesară și a avut un răsunet puternic, iar prin activitățile viitoare vom întări mesajul unirii nu doar în Chișinău, dar și în întreaga republică”, a menționat Otilia Dascăl, membru ODIP.

„Caravana Unirii a însemnat o nouă speranță, un nou pas pentru Unire. Am reușit să aflăm doleanțele oamenilor și să îi convingem că unirea va aduce un trai mai bun și un viitor mai decent”, a specificat Lucia Vieru, membru ODIP.

Asociația „Onoare, Demnitate și Patrie” este o organizație apolitică, non-profit, care are scopul de a educa o generație de tineri activi, prin promovarea valorilor naționale  și a culturii românești.