Ce localităţi va traversa gazoductul Ungheni - Chişinău

Ce localităţi va traversa gazoductul Ungheni – Chişinău

Corina Bezer

Gazoductul Ungheni – Chişinău va trece prin 25 de localități – din raioanele Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Călărași și din municipiul Chișinău.

Fiind un proiect energetic de importanţă naţională, terenurile incluse în harta gazoductului vor trebui să intre în posesia statului, care a pregătit pentru despăgubirea proprietarilor suma de 600 de mii euro.

Pentru lucrările de proiectare și construcție a gazoductului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții au pus la dispoziţia Republicii Moldova 41 de milioane de euro, sub formă de împrumut, iar Comisia Europeană a acordat un grant în valoare de 10 milioane de euro.

Contribuția Executivului de la Chişinău, va fi de peste 22 milioane de lei.

Capacitatea gazoductului Ungheni-Chișinău este estimată la 1,5 miliarde de metru cubi pe an.

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău reprezintă o continuare a conductei Iași-Ungheni. Scopul proiectului este de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Costul total al lucrărilor se ridică la 105 milioane de euro.

Gazoductul va lega Chişinău de rețeaua de transport a gazelor naturale din România. Proiectul include, de asemenea, și un plan de acțiuni privind liberalizarea și reformarea sectorului energetic.

În 2018, România va începe extracţia de gaze din Marea Neagră şi va deveni exportator pe piaţa internaţională.