Drapel Republica Moldova

Ce spune presa străină despre abuzurile Kremlinului asupra autorităților moldovenești

Corina Bezer

Daily Mail menţionează că astfel de cazuri au fost înregistrate, după ce anchetatorii moldoveni au deschis un dosar privind spălarea a peste 22 de miliarde de dolari din Rusia prin băncile din Moldova. 

ABC News citează declaraţia preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a anunţat că, în ultimele luni, 25 de oficiali din ţara noastră au fost interogați şi percheziționați în Rusia şi că serviciile speciale de la Moscova au încercat să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni moldoveni, inclusiv deputați.  

Washington Post menţionează că autorităţile de la Chişinău le-au cerut oficialilor moldoveni să evite călătoriile în Rusia până la soluţionarea problemei. Jurnaliştii americani au mai adăugat că şeful legislativului şi cel al Guvernului au discutat despre acest subiect cu ambasadorul rus, Farit Muhametșin.

Portalul Yahoo evidenţiază dosarul privind spălarea miliardelor din Rusia prin sistemul bancar moldovenesc. Astfel, în schema respectivă au fost implicate o bancă din ţara noastră, una din Letonia şi 19 din Federaţia Rusă. Multe dintre instituţiile financiare ruse, care au participat la comiterea acestor ilegalităţi, aparţin unor oameni influenţi.  Subiectul a ajuns şi în centrul atenţiei jurnaliştilor de peste Prut.

Digi 24 menţionează că Federaţia Rusă nu colaborează cu anchetatorii moldoveni în dosarul „spălătoriei ruseşti” şi nici nu dă explicaţii cu privire la cazurile de intimidare a oficialilor din ţara noastră.