Ceslav Panico avocat

Ceslav Panico, ales de Parlament în funcția de Avocat al Poporului

Victoria Muntean

După procedura de vot, Ceslav Panico a depus jurământul în fața deputaților. El a fost numit în funcție pentru un mandat de 7 ani.

Ceslav Panico este vice-director al Institutului de Reforme Penale. El este responsabil de domeniile anti-tortură, asistență judiciară primară, instituții penitenciare și probațiune. Panico este membru al Consiliului Civil privind monitorizarea Centrului Naţional Anticorupţie, membru al Consiliului pentru prevenirea torturii. El a fost licențiat în drept la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în 2007. A urmat masterul la Universitatea de Stat din Moldova. 

Amintim că la concursul pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului au participat, în total, șapte persoane: Violeta Gașițoi, Teodor Cârnaț, Ilie Rotaru, Emanoil Ploșnița, Ceslav Panico, Alexandru Zubco și Evghenii Goloșceapov. Potrivit legislației, candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

Precizăm că Avocata Poporului, Natalia Moloșag, a solicitat anularea cererii de demisie, joi, 9 decembrie, după ce în data de 2 decembrie, a depus cerere de demisie în Parlamentul Republicii Moldova.

Natalia Moloșag a depus cerere de demisie, la o zi după ce a venit cu justificări privind scandalul iscat privind apariția sa în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog – un bărbat pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism.

Ea califică informația ajunsă în spațiul public drept o răzbunare din partea colegilor din cadrul Oficiul Avocatului Poporului, care i-ar dori plecarea din funcție în urma controlului inițiat în cadrul instituției.