dd

Chișinăul a decis! 55% dintre chișinăuieni își doresc Unirea cu România

Corina Bezer

Sociologii susțin că numărul persoanelor care optează pentru Unire este în continuă creștere. O demonstrează chiar și răspunsurile oferite de locuitorii de etnie rusă din Chișinău. Dintre cei 21 la sută de respondenți vorbitori de rusă, 31 de procente au votat pentru reunirea cu România.

„Dintre vorbitorii de limbă română, 62 la sută au spus PENTRU, iar 38 la sută au fost împotrivă. Vorbitorii de limbă rusă, rezultatul final este: 69 la sută au votat NU, iar 31 la sută au votat PENTRU”, a declarat Andrei Dumbrăveanu, doctor în sociologie, cercetător.

Cei mai unioniști locuitori ai capitalei sunt cei din sectorul Botanica, acolo unde mai bine de 60 la sută au votat în favoarea Unirii. Pe locul secund se clasează sectorul Ciocana, cu 57 la sută de unioniști, urmat de Buiucani, cu 55 la sută și Centru, cu 53. Pe de altă parte, studiul arată că locuitorii sectorului Râșcani al capitalei sunt dispersați. Jumătate dintre cei chestionați se declară în favoarea Unirii, iar alți 50 la sută nu și-o doresc. 

Sondajul a fost desfășurat atât în mediul online, cât și prin intermediul corturilor instalate, dar și operatorilor în teren. Studiul a fost realizat în perioada 1-19 aprilie, pe un eșantion de aproximativ 80 000 de respondenți, iar marja de eroare este de 3 la sută. Potrivit organizatorilor, acesta este cel mai mare sondaj realizat în Republica Moldova și este reprezentativ. În municipiul Chișinău locuiesc în jur de 890 de mii de locuitori, iar 756 de mii au drept de vot.