Circa 16.000 de ucraineni au intrat în R. Moldova

Victoria Muntean

15.816 cetățeni ai Ucrainei au traversat frontiera pe sensul de intrare în Republica Moldova până vineri, la 8:00 dimineața. 3100 de cetățeni ucraineni au plecat astăzi din R. Moldova, iar autoritățile au primit 315 solicitări de azil.

Potrivit oficialei, persoanele care solicită ajutor sunt îndreptate către centrul de Cazare al solicitanților de azil din capitală. Până în prezent au fost cazați 74 de cetățeni. Două centre provizorii care funcționează în regim de tabără de câmp, cu infrastructura corespunzătoare. Centrele funcționează non-stop. La necesitate, durata de plasament a persoanelor poate fi extinsă pentru o perioadă mai mare de 72 de ore.

Mulți dintre ucrainenii care intră în R: Moldova spun că pleacă la rude, prieteni, pentru o perioadă scurtă de timp, iar unii ucraineni își caută cazare pe cont propriu.

Cetățenii care au ajuns la punctul de trecere a frontierei cu transportul public au putut să se deplaseze cu șase autocare puse la dispoziție de autoritățile de la Chișinău dar și cu mașini personale ale voluntarilor.