Cod albastru de alertă teroristă. Ce semnifică aceasta și care sunt recomandările
Sistemului național de alertă teroristă (SNAT) reprezintă un mecanism de înștiințare și informare a populației despre pericole teroriste, de organizare și coordonare a acțiunilor de prevenire și descurajare a terorismului.
SNAT este format din 4 niveluri, distinse prin 4 coduri (exprimate în culori), ce reflectă gradul de risc în funcție de intensitatea manifestării pericolului terorist:nivel scăzut (culoare albastră), nivel moderat (culoare galbenă),nivel ridicat (culoare portocalie),nivel critic (culoare roșie).
Instituirea codului albastru, a nivelului scăzut de alertă teroristă, prevede nu un şir de recomandări pentru populaţie. Astfel, fie că se află în stradă, în locuri de aglomerare în masă sau în transportul public, cetăţenii sunt îndemnaţi să fie precauţi şi să atragă atenția asupra aspectului exterior şi comportamentului persoanelor care li se par suspecte. Spre exemplu, dacă acestea poartă îmbrăcăminte care nu corespunde anotimpului sau creează impresia că sub haine ar avea obiecte ascunse, sau în cazul în care încearcă să evite camerele de supraveghere şi contactul cu reprezentanții organelor de poliție.
O altă atenție vizează automobile părăsite, cele fără numere de înmatriculare, cu portbagaje supraîncărcate, staționarea îndelungată în curtea sectoarelor locative, în apropierea obiectivelor de mare aglomerare, precum şi gențile, rucsacurile lăsate fără supraveghere, cutii, din care se observă fire electrice, dispozitive mecanice.La depistarea acestora obiecte, cetăţenii sunt îndemnaţi să evite apropierea, atingerea, despachetarea sau mișcarea din loc şi să informeze imediat a organele de ocrotire a normelor de drept.
Așadar, respectarea recomandărilor şi regulilor de comportament va ajuta la asigurarea securității cetăţenilor atât pe teritoriul ţării, cât şi în afara