Comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa la „Dragon Pioneer 2016”

Comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa la „Dragon Pioneer 2016”

Corina Bezer

Cei doi oficiali s-au familiarizat iniţial cu principalele activităţi desfăşurate în cadrul exerciţiului şi au vizitat locurile de instrucţie, la care se antrenează militarii americani şi moldoveni, cum ar fi: deplasarea coloanei de tehnică de geniu spre locul de deminare, cercetarea de geniu, depistarea şi neutralizarea muniţiilor, executarea culoarelor prin barajele de mine, dar şi subunităţile medicale şi logistice.

Ulterior, generalii Hodges şi Cutie s-au deplasat la mănăstirea Ţigăneşti,  unde  geniştii americani şi moldoveni efectuează lucrări de reconstrucţie a unei porţiuni de drum, care asigură accesul spre mănăstire. Proiectul de reparaţie a celor 1,6 km de drum este finanţat de organizaţia „Spirit of America!” şi se desfăşoară în cadrul exerciţiului Dragon Pioneer 2016.

Comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa la „Dragon Pioneer 2016”Comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa la „Dragon Pioneer 2016”Comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa la „Dragon Pioneer 2016”

Comandantul Trupelor Terestre ale Forţelor Armate ale SUA în Europa a declarat la final:

Este o mare oportunitate pentru noi de a ne antrena cu partenerii şi de a fi aici cu soldaţii care fac ceva pentru a ajuta la îmbunătăţirea drumului spre Mănăstirea Ţigăneşti.

La rândul său, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, a menţionat că pe parcursul celor două săptămâni, geniştii moldoveni au putut să înveţe din experienţa vastă americană în arma geniu.

„Am avut posibilitatea să împărtăşim experienţa noastră şi să preluăm din experienţa colegilor americani. Ne dorim să continuăm colaborarea prin exerciţii comune desfăşurate atât în ţară cât şi peste hotare”, a spus generalul Cutie.

Comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa la „Dragon Pioneer 2016”

De notat că exerciţiul „Dragon Pioneer 2016”, la care participă militari ai Armatei Naţionale şi ai Statelor Unite ale Americii, se desfăşoară în perioada 3-20 mai 2016, în premieră, în Republica Moldova. În cadrul aplicaţiilor sunt antrenaţi 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale.

„Dragon Pioneer 2016” are ca scop instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.