Comasarea mai multor universități, aprobată de Guvern în pofida protestelor și a criticilor din societate
Decis! Guvernul a aprobat miercuri, 13 Iulie, așa-numita reformă a învățământului superior, care prevede comasarea prin absorbție a mai multor universități. Asta deși în fața Executivului, câteva sute de persoane protestau față de această inițiativă a Ministerului Educației și Cercetării.
Așadar, potrivit documentului:
- Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică și alte 13 institute de cercetare care sunt conectate la programele de studii superioare de licență, master și doctorat ale USM. Mai mult, la USM va fi creat un centru de instruire a funcționarilor publici, iar prin cooperarea directă cu Cancelaria de Stat va furniza suport științifico-metodic autorităților publice.
- Universitatea Tehnică a Moldovei va fuziona cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și cu alte trei institute de cercetare. Scopul este de a fortifica sectoarele strategice ale economiei naționale și de a atrage cât mai mulți studenți în cele mai importante și actuale domenii, cum ar fi Inginerie și Științe agricole.
- Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău va absorbi Universitatea de Stat din Tiraspol, Institutul de Științe ale Educației și Institutul de Formare Continuă cu scopul creării și consolidării unei universități pedagogice clasice care să includă toate specialitățile pedagogice. Conducerea UPS „Ion Creangă” urmează să vină cu un concept pentru dezvoltarea unui Centru Național pentru Educație și Leadership care ar contribui la formarea și dezvoltarea cadrelor didactice și manageriale.
- Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) va fuziona cu Institutul Național de Cercetări Economice – pentru a fortifica procesul de pregătire a cadrelor în domeniul științelor economice.
- Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Institutul Patrimoniului Cultural au primit un statut aparte și urmează să fie transferate în subordinea Ministerului Culturii.
„Astăzi punem bazele solide pentru Moldova viitorului prin modernizarea sistemului de învățământ superior pentru a oferi o educație mai bună pentru copiii noștri”, a menționat ministrul Educației, Anatolie Topală.
„Noi vom investi 34 de milioane în Universități și este important ca această sumă să se transforme în calitate mai bună a studiilor universitare. Evident că trebuie să facem ordine și să aducem mai multă disciplină. Noi avem capacitate, noi avem resurse, ca universitățile noastre să fie atractive. Avem nevoie de universități care să nu aibă corupție, plagiat. Eu cred că este o reformă o absolut necesară. Reformele durează mult, creează discomfort”, a spus premierul Natalia Gavrilița.
Toți studenții universităților absorbite urmează a fi transferați până la 25 august 2022. Transferul/reangajarea din/în funcție a cadrelor universitare și a personalului auxiliar din universitățile absorbite se va realiza conform legislației muncii.