Grigore Vieru

Concurs de eseuri despre viața și activitatea poetului Grigore Vieru

Corina Bezer

Primăria Municipiului Chișinău în parteneriat cu Universitatea de Stat și Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” organizează în premieră concursul „Grigore Vieru – poetul care ne unește”. Participanții vor trebui să scrie un eseu pe temă liberă, care se va axa pe viața și activitatea poetului. 

„Vom avea câteva zile la dispoziție pentru a ne apleca asupra cărții sale și a scrie un eseu foarte frumos despre patrie, despre mamă, despre dragoste, despre toate până la urmă”, a declarat LUCIA CULEV, șefa Direcției Cultură a Primăriei capitalei.
 
La eveniment vor putea participa copiii și maturii care vor fi apreciați de un juriu format din scriitorii și criticii literari Spiridon Vangheli, Vladmir Beșleagă, Ștefan Petracehe, Anatol Chiriac și Larisa Turea. Aceștia vor fi ajutați de profesorii celor două facultăți.
Călin Vieru, fiul poetului, a mulțumit pentru această inițiativă și a specificat că asemenea concursuri vor deveni o tradiție. 

„Dacă tinerii vor să participe la evenimente, la concursuri, la festivaluri, atunci de ce nu? Asta este o lege a pieței. Există cerere, trebuie să vină și oferta”, a subliniat CĂLIN VIERU, fiul poetului Grigore Vieru.
 
Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a menționat că Grigore Vieru a cântat unirea nimeni altul. Concursul organizat în memoria maestrului trebuie să întrunească visul poetului, acela în care poporul român să trăiască într-un singur stat.
 
„Ceea ce a prevăzut domnia sa, într-o bună zi, va ajunge să devină realitate și atunci vom putea asculta poeziile și cântecele lui Grigore Vieru, nu doar ca o dorință a noastră de unire, dar ca o realizare”, a declarat DORIN CHIRTOACĂ, primarul general al capitalei.

Cei care vor câștiga marele premiu vor fi remunerați cu 3 000 de lei, cei clasați pe locul doi vor primi 2 000 de lei, iar cei care vor obține locul trei – o mie de lei. Banii vor fi alocați de Primăria Chișinău și de familia poetului. Un Premiu Special va fi oferit de Primăria Municipiului Iași. Regulamentul și condițiile concursului vor fi anunțate, mâine, la ora 13, în incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, unde poetul și-a făcut studiile. Regretatul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în localitatea Pererîta din județul Hotin, în prezent raionul Briceni.