De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 10 ore

Consiliul Superior al Procurorilor

Consiliul Superior al Procurorilor a ales noul procuror al municipiului Chișinău

Corina Bezer

De asemenea, CSP a propus desemnarea procurorului Eduard Maşnic în funcţia de procuror al sectorului Buiucani, mun.Chişinău, pentru al doilea mandat constituţional. Tot pentru al doilea mandat consecutiv au fost propuşi spre numire în funcţie de procurori conducători: 

  • Victor Comerzan  – procuror al raionului Briceni; 
  • Ion Chistruga – procuror al raionului Edineţ, 
  • Valeriu Chitoraga – procuror al raionului Ialoveni;
  • Mihail Vinogradov – procuror al raionului 
    Ocniţa;
  • Serghei Cebotari – procuror al raionului Soroca.

Totodată,  Ruslan Zamfirov a devenit procuror al raionului Cahul şi Iancu Zaporojan – procuror al raionului Nisporeni.

Învingătorii concursurilor au fost selectaţi ca urmare a unui concurs care a cuprins mai multe etape, inclusiv urmare a unui control complex, realizat de Serviciul de Informaţii şi Securitate pentru fiecare candidat.

De asemenea, CSP a solicitat candidaţilor la concurs să prezinte un program de dezvoltare strategică a instituţiei pe care o vor conduce pentru următorii 5 ani. 

În continuare, hotărârile redactate vor fi transmise Procurorului General – interimar care urmează să oficializeze investirile în funcţie sau, după caz, motivat să respingă candidaturile propuse.

În contextul promulgării de către Preşedintele Republicii Moldova la 17 martie a noii Legi cu privire la Procuratură, CSP a decis conferirea distincţiei procuraturii Crucea „Pentru Merit” de clasa I lui Corneliu Gurin, ex-Procuror General. 

De asemenea, în cadrul şedinţei, membrii CSP au decis suspendarea provizorie din funcţie, până la rămînerea definitivă a hotărîrii judecătoreşti, a procurorului din cadrul Procuraturii sect.Rîşcani, reţinut acum două săptămîni pentru acţiuni de corupţie. Procuratura Anticorupţie i-a înaintat acestuia învinuirea de comiterea coruperii pasive, actualmente, el fiind cercetat în stare de arest la domiciliu.

Amintim că, potrivit legislaţiei, numirea procurorilor în funcţie se face de către Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor pentru un mandat de 5 ani şi aflarea în funcţiile menţionate, în aceeaşi procuratură, nu poate depăşi 2 mandate consecutive.