laptop

Coreea oferă 450 de computere sistemului de învățământ din Moldova

Nicolae Sîli

În contextul acestui Memorandum, Ministerul Educației și-a asumat obligația să asigure scutirea de taxe de import a loturilor de calculatoare, care vor fi oferite cu titlu gratuit pentru sistemul de învățământ din Republica Moldova. Cantitatea indicativă a donației este de 450 calculatoare/laptop-uri, care se vor oferi în următorii 3 ani (150 calculatoare pe an).

Având în vedere importanța realizării obiectivelor stipulate în Strategia Educație 2020 și în Codul Educației cu privire la formarea competențelor digitale și integrarea eficientă a TIC în educație, implementarea prezentului Memorandum va favoriza atingerea standardelor minime de dotare cu TIC a instituțiilor de învățământ, standarde elaborate recent de către Ministerul Educației (20 elevi per calculator). Or, pentru respectarea condițiilor minime în vedere asigurării unui proces educațional performant, instituțiile de învățământ general din Republica Moldova au nevoie de aproximativ de 13.000 de calculatoare.

Ministerul Educației nu va avea cheltuieli financiare suplimentare pentru realizarea prevederilor Memorandumului de Înțelegere, calculatoarele fiind oferite de partenerii coreeni, potrivit unui comunicat de presă difuzat de Ministerul Educației.