CEDO

CtEDO obligă Federația Rusă să plătească peste 130.000 de euro pentru violarea dreptului la educație în școlile din stânga Nistrului

Corina Bezer

Prima hotărâre se referă la cauza Iovcev și alții 13, împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse.

Înalta Curte a constatat violarea articolelor: art. 2 al Protocolului 1, dreptul la instruire; art. 8 al Convenției, dreptul la respectarea vieții private și de familie, art. 5 alin. 1 dreptul la libertate și siguranță, de către Guvernul Federației Ruse.

Astfel, Curtea a dispus spre încasare, suma de 126.000 euro cu titlul de prejudicii morale și 5.000 euro cu titlul de costuri și cheltuieli pentru reprezentare din contul Federației Ruse.

Reclamanții sunt profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol; Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Dubăsari; Liceul Teoretic “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și Gimnaziul din s. Corjova, r-nul Dubăsari.

După pronunțarea de către CtEDO, a Hotărârii pe cauza Catan și alții, în octombrie 2012, situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană nu s-a îmbunătățit. Mai mult ca atât, administrația locală a continuat aplicarea presiunilor administrative și financiare asupra instituțiilor și hărțuirea psihologică a profesorilor și elevilor.

Amintim că în februarie 2014 directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi șoferul instituției de învățământ au fost opriți de către miliția transnistreană, iar ulterior au fost lipsiți de libertate. Aceștia au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă așa zisa vamă, având la ei salariile profesorilor Liceului Teoretic „Lucian Blaga”.