Monumentul Eroilor - Crucea Caraiman

Cu ocazia a 100 de ani de la Marea Unire, Guvernul României va restaura până în 2018 Monumentul Eroilor – Crucea Caraiman

Corina Bezer

În semn de omagiu adus sacrificiului suprem al celor căzuţi în războiul de reîntregire a neamului, M.Ap.N. îşi propune finalizarea lucrărilor în anul celebrării centenarului Marii Uniri. Monumentul a fost construit între anii 1926 şi 1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri, pentru a cinsti memoria celor căzuţi în Primul Război Mondial. La 14 septembrie 1928, a avut loc inaugurarea şi sfinţirea monumentului, precizează Ministrul Apărării Naționale a României.

Jertfa poporului român în această primă mare conflagraţie a secolului XX se ridică la aproximativ 985.000 de oameni, răpuși pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale, din rândul răniţilor sau bolnavilor şi în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale. Se adaugă cei 75.491 de invalizi de război, ca urmare a rănilor din cursul luptelor.

Crucea are o înălțime de 28 de metri și două brațe de câte șapte metri fiecare. Este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.