Cum a fost marcată Ziua Europei la Chișinău
Președintele Nicolae Timofti a declarat că:
„Drumul european este ireversibil pentru noi. Avem nevoie de politici și politicieni care să asigure implementarea Acordului de Asociere cu UE”.
Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Moldova a menționat:
„Relațiile dintre UE și Moldova sunt cele mai dinamice. Moldova este foarte apropiată familiei europene și la fel ca orice familie, relațiile noastre se bazează pe valori comune și încredere”.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă la fel a ținut un discurs, declarând că:
„Trebuie să înțelegem că atâta timp cât o să păstrăm cursul european, o să fim ca un organism sănătos”.
Evenimentul continuă seara cu un concert susținut de vedetele autohtone și transmisiunea în direct pe scenă a finalei concursului Eurovision.
Într-o analiză publicată de agenția IPN, expertul Denis Cenușă, remarcă faptul că :
Deocamdată, pe 9 mai se celebrează Ziua Victoriei, fapt susţinut puternic de partidele politice ce reprezintă practic jumătate din alegătorii moldoveni. Atunci când majoritatea absolută a forţelor politice din ţară va fi pătrunsă profund de ideea europeană, Ziua Europei va căpătă legitimitatea necesară pentru a putea fi celebrată fără vreo împotrivire pe 9 mai. Scoaterea Zilei Europei din captivitatea disputelor geopolitice şi a politizării artificiale, prin mutarea celebrărilor de pe 9 mai pe 14 mai, creează perspective pozitive pentru promotorii integrării europene. Ziua Europei trebuie să cucerească cetăţenii moldoveni prin asocieri pozitive şi nu prin politizare sau contrapunere cu altceva.