org

Cum se ajunge la orgasm dacă problema nu ţine nici de mărime, nici de experienţă ?

Zina Darii

Cu toate acestea mulţi oameni consideră că dacă în timpul actului sexual nu se ajunge la orgasm, consideră că este propria lor vină.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că abilitatea unei persoane de a ajunge la orgasm este în mare măsură dependentă de propria ei anatomie şi, ca atare, este dincolo de controlul propriu.

La bărbaţi, semnalele dintre creier, coloana vertebrală si penis trebuie să funcţioneze în mod corespunzător. În timp ce la femei, deplasarea clitorisului din timpul actului sexual dictează dacă va simţi sau nu orgasm.  

Cercetătorul acestui studiului Jason Siegel, de la Clinica Mayo spune că: „Acesta ne oferă o bază mai ştiinţifică şi anatomică asupra faptului de ce oamenii nu ating orgasmul, decât doar cunoştinţele sociale despre dimensiunea penisului sau amplasarea punctului G”. Cu alte cuvinte, performanţa penisului unui bărbat se bazează pe un conglomerat de reflexe.

ooo

O echipă de cercetători de la Clinica Mayo şi de la Şcoala de Medicină a Universităţii Indiana a analizat studiile anterioare despre neuro-anatomia sexuală pentru a afla dacă factorii mosteniţi joacă un rol în atingerea orgasmului.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că abilitatea unui bărbat de a avea orgasm depinde în mare parte de sistemul său nervos. Trebuie să existe un echilibru adecvat între sistemul nervos parasimpatic (care controleaza corpul în repaus) şi a sistemului nervos simpatic, care controlează răspunsul corpului în timpul stării active.

Se prelucrează informaţia senzorială fie în măduva spinării, fie în creier şi doar ulterior informaţia este primită de penis. Iar la celălalt capăt de reflex: măduva spinării sau creierul spune penisului ce sa facă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că buclele de reflexe provin din două ramuri. Pe de o parte este ramura psihologică: care se activează când un bărbat vede pornografie sau este stimulat vizual. Iar al doilea aspect este mai mult fizic: stimularea directă a penisului.

„Din acestea două, tipul care nu reuşeşte cel mai mult este de obicei tipul psihologic”, afirmă Siegel.

Leziunile la nivelul coloanei vertebrale pot afecta bucla de reflex, împiedicând bărbaţii să primească semnalele care i-ar ajuta să ajungă la orgasm.  În mod similar, problemele psihologice, cum ar fi variaţiile neurochimice din cauza depresiei, creează dificultate în apariţia reflexului.

Studiul, de asemenea, a constatat că, pentru femei, experienţa orgasmului este „mult mai complicată”. Studiile anterioare au încercat să analizeze la microscop peretele vaginal pentru a vedea dacă există o poziţie uniformă de fascicule nervoase, dar rezultatele au fost în mare măsură „inconsistente”.

„Ceea ce este sigur, este faptul că clitorisul tinde, în timpul actului sexual, să migreze în sus, spre peretele vaginal”, a declarat Siegel.

Cu cât mai aproape ajunge clitorisul la pereţii vaginului în timpul actului sexual, cu atât mai probabil este că femeia va atinge orgasmul. 

femeie

Cercetătorii au constatat, prin intermediul analizei RMN a cuplurilor care făceau sex, din cadrul unui studiu european, că diferitele poziţii sexuale pot stimula pereţii vaginului în diferite moduri. Penetrarea prin faţă din poziţiile cunoscute ca „misionar” sau „cowgirl” stimuleză peretele vaginal, în comparaţie cu penetrarea pe la spate „doggy style”, care nu a fost observată să stimuleze peretele vaginal la fel de mult.

Oamenii de ştiinţă de la Clinica Mayo şi de la Şcoala de Medicină a Universităţii Indiana au ajuns la conluzia că unghiul ideal de intrare a penisului pentru a stimula peretele vaginal s-a dovedit a fi de 30-45 de grade.

„Acest studiu ne oferă o imagine mai exactă a motivului pentru care oamenii nu se bucură de un contact sexual pe care şi-l doresc. Dacă vom începe să identificăm motivele de ce oamenii ating orgasmul, va oferi pacienţilor un pic mai multă speranţă de schimbare”, a declarat  Jason Siegel.