ccc

DE ULTIMĂ ORĂ

ULTIMA ORĂ! Încă 86 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în Republica Moldova. Bilanțul victimelor ajunge la 591

În ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 de cazuri de infecție cu noul coronavirus în Republica Moldova. Dintre acestea, 7 cazuri sunt de import și 79 cu transmitere locală.

Mai multe

Petru Bogatu, jurnalist, a decedat

Cunoscutul jurnalist, Petru Bogatu, s-a stins din viață la vârsta de 68 de ani

22-03-2020 19:19

Jurnalistul și editorialistul Petru Bogatu a decedat ieri. Acesta a fost spitalizat pe 16 martie și a fost răpus de o boală incurabilă.

Petru Bogatu s-a născut pe data de 12 iulie 1951, în localitatea Sucreia, raionul Slobozia. Cunoscutul analist a absolvit Institutul Pedagogic din Bălți și școala de studii politice la una din universitățile din Rusia.

Din 1994 până în 2002 a condus publicația „Țara", iar ulterior a scris în cotidianul „Ziua"din București. De asemenea, a fost editorialist și redactor șef al cotidianului național „Flux”, iar din 2000 și până astăzi a fost profesor la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM. 

Din 2006 până în 2013 a fost editorialist la ziarul „Jurnal de Chișinău”, iar din 2009 și la Radio „Vocea Basarabiei”. Din anul 2016 și până acum a fost autorul și realizatorul emisiunii „Cronica lui Bogatu” de la Prime TV.

La fel, Petru Bogatu este autorul a patru cărți, inclusiv un roman polițist, un volum de proză și publicistică, precum și un manual de jurnalism. 

„Scria elegant, cu implicare și pasiune cultivată, ținută în echilibru de rigoarea și logica argumentelor, de evidența faptelor cu care opera, de competența fără cusur și viziunea de ansamblu asupra scenei politice. Puteai să nu-i dai dreptate uneori, dar nu puteai să nu apreciezi calitatea și stilul, clasa analizei sale politice. Era jurnalist până-n măduva oaselor, în permanent proces de informare și deseori reușea să ne surprindă cu date noi, să fie cu un pas înaintea noastră în documentare asupra evenimentelor importante pe plan local și internațional, era capabil să identifice din prima pe cele hotărâtoare, să separe „fumigenele” și manevrele înșelătoare, nu scăpa din privirile minții sale mișcările geopolitice din regiune și de pe continent”, a scris colegul său de breaslă, Nicolae Negru. 

Ultima postare publicată de Petru Bogatu prevestea parcă plecarea sa în eternitate. 

dd

A fost distins cu Ordinul Republicii în Republica Moldova (2010) și Ordinul "Meritul Cultural" - în grad de Comandor în România (2014).