dd

Curtea Constituțională a respins sesizarea PDM privind modificările la Legea Procuraturii

Corina Bezer

CC a menționat că solicitarea de suspendare a acțiunii prevederilor contestate nu este motivată. Totodată, magistrații spun că argumentele autorilor sesizării nu se încadrează în temeiurile prevăzute de articolul 71 din Codul jurisdicției constituționale și de articolul 251 din Legea cu privire la Curtea Constituțională.

„Curtea a constatat că poate efectua analiza aspectelor invocate drept temei al suspendării doar la etapa examinării fondului cauzei, motiv pentru care consideră că trebuie să respingă solicitarea autorilor sesizării de suspendare a prevederilor contestate, pentru a nu prejudeca fondul cauzei”, se arată într-un comunicat de presă al Înaltei Curți.

Autorii sesizării au solicitat Curții suspendarea prevederilor referitoare la desfășurarea concursului pentru selectarea procurorului general (sistarea concursului anunțat de Consiliul Superior al Procuraturii și inițierea unui concurs nou), „în vederea neadmiterii unor grave consecințe pentru statul de drept, unor consecințe negative iminente de abuz și influență în activitatea procuraturii”.

Decizia este definitivă și nu poate fi atacată.

Modificările la Legea Procuraturii au fost votate de Parlament la mijlocul lunii septembrie, în două lecturi. Potrivit acestora, o comisie de experți instituită de Ministerul Justiției va prezenta Consiliului Superior al Procurorilor o listă scurtă de candidați. Consiliul va selecta o singură candidatură pe care o va propune șefului statului pentru numirea în funcție.