Daniel Ioniță

Daniel Ioniță este noul ambasador al României în Republica Moldova

Corina Bezer

Diplomat de carieră, Daniel Ioniţă şi-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la ataşat – la ministru plenipotenţiar.

Din decembrie 2006 până în septembrie 2010 a asigurat conducerea Direcţiei NATO, transformată ulterior în Direcţia Politici de Securitate. A răspuns de agenda politică a Summit-ului NATO de la Bucureşti şi a fost membru al delegaţiilor oficiale ale României la ultimele trei evenimente la vârf ale Alianţei (Bucureşti 2008, Strasbourg-Kehl 2009 şi Lisabona 2010), precum şi la Summit-ul OSCE de la Astana (decembrie 2010). A efectuat misiuni diplomatice la Bruxelles şi Stockholm, în această ultimă locaţie în funcţia de adjunct al Ambasadorului.

A fost decorat de doi Preşedinţi ai României cu: Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer în martie 2013; cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în decembrie 2008; cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în decembrie 2002. În luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit „Crucea Nordului”, care reprezință cea mai înaltă distincţie pentru mireni.

Are o bogată experiență de negocieri internaționale, fiind parte a delegației oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă.