Daniel Ioniță

Daniel Ioniță: „Pactul Ribbentrop-Molotov a reprezentat sfărâmarea teritorială a României”

Corina Bezer

„Pentru România, semnarea la data de 23 august 1939 a Pactului Ribbentrop-Molotov a reprezentat sfărâmarea teritorială din anul 1940 şi începutul unor lungi perioade de prigoniri, deportări, torturi, foamete şi crime care aveau să continue multe decenii la rând în numele unor ideologii străine de neamul românesc”, a declarat ambasadorul Daniel Ioniţă.

Potrivit diplomatului, „este necesar să ne reamintim deopotrivă de victimele nevinovate ale fascismului şi comunismului, precum şi să nu uităm de înţelegerile ascunse dintre cele două regimuri totalitare”.

„Singura modalitate prin care putem face dreptate şi aduce o minimă alinare victimelor şi supravieţuitorilor regimurilor totalitare este să continuăm să povestim generaţiilor viitoare ceea ce s-a întâmplat în trecutul nostru, astfel încât să nu mai permitem repetarea unor astfel de atrocităţi în viitor”, a mai spus Daniel Ioniţă.

Daniel Ioniță

Joi se împlinesc 79 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, document care a avut ca efect ocuparea Basarabiei de către URSS.