Ziua Mondiala a Protecției Consumatorilor

De astăzi se începe „Săptămâna de informare a consumatorilor”. Vezi ce evenimente vor fi organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor

Corina Bezer

Pe parcursul acestei săptămâni, organizatorii și-au propus să abordeze subiecte de actualitate din domeniul protecției drepturilor consumatorilor, aspecte privind legislația națională în contextul transpunerii legislației comunitare. De asemenea, Agenția pentru Protecţia Consumatorilor va desfăşura întâlniri de informare şi consultare a consumatorilor şi agenţilor economici din raioanele ţării, în cadrul Campaniei de Informare „Cunoașteți drepturile. Acționează!” 

Pe 15 martie, ziua în care se consemnează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, Ministerul Economiei organizează o masa rotundă pe tema propusă pentru anul curent de Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori – „Antibioticele din meniu”. 

Conform agendei, evenimentul va include prezentări ale reprezentanților de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (,,Utilizarea antibioticelor în sectorul zootehnic”), Centrul Național de Sănătate Publică (,,Supravegherea fenomenului rezistenței antimicrobiene în contextul promovării strategiei naționale de consum prudent de antibiotice la om”), Agenția pentru Protecția Consumatorilor (,,Succesele și problemele implementării cadrului legal bazat pe normele europene”) ș.a.

Menționăm că anual, pe 15 martie, în întreaga lume, au loc manifestări dedicate cunoaşterii şi protejării drepturilor consumatorilor. Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori „Consumers International” propune o temă a evenimentului, referitoare la accesul la bunuri şi servicii, la informarea consumatorilor, subiecte de real interes pentru toți consumatorii din întreaga lume. Anul acesta, conform calendarului realizat de „Consumers International”, tema zilei este „Antibioticele din meniu”. Tema este actuală pentru toate țările, deoarece vine să atenționeze asupra unei eventuale crize internaționale majore de sănătate publică.