cifra 7

De ce oamenilor le place cifra șapte

Corina Bezer

Studiul a implicat aproximativ 44 de mii de oameni, iar 10 % dintre ei au răspuns că numărul preferat este "7". Locul al doilea a fost ocupat de cifra "3", care a fost aleasă de 7,5 % dintre respondenți. Cea mai mică popularitate o are "110", care nu a fost deloc menționat. De notat că mulți respondenți au indicat un număr impar: admiratorii numerelor au constituit doar 40%.

Există șapte zile ale săptămînii, cele șapte culori ale curcubeului, șapte note pe o scară muzicală, șapte mări și șapte continente.

Alba ca Zapada a fugit pentru a trăi cu șapte pitici, au existat șapte mirese pentru șapte frați, Shakespeare a descris cele șapte vîrste ale omului, Sinbad Marinarul a avut șapte curse. Și cînd Ian Fleming a fost în căutarea unui cod pentru James Bond, el nu a optat pentru 006 sau 008. Numai 007 a fost cel potrivit.

În legătură cu aceste date Bellos s-a întrebat de ce oameni care au o percepție mediocră a matematicii, aleg unele numere și nu le plac altele. Anterior psihologii au descoperit că, dacă o persoană este rugată să numească orice număr de la 1 la 10, în cele mai multe cazuri va răspunde: " 7 ". Potrivit omului de știință, aceasta se poate datora faptului că cifra șapte din primele zece numere este cea mai "simplă": ea nu poate fi dublată sau triplată fără a depăși limita lui 10 și nu poate fi divizată la orice alt număr cu excepția sa.

Bellos susține că unele numere sînt în mod inerent mai atrăgătoare decît altele. Numerele mici tind să fie mai populare decît cele mari, de exemplu.

De exemplu, cifra " 2 " este descrisă ca "prudentă, înțeleaptă, blîndă și plăcută" ; "3" este apreciată ca "luxoasă și orgolioasă", patru este descrisă ca fiind "liniștită și ghidușă", iar "1 " ca independentă, puternică și curajoasă.

Nina Golban, reporter – stagiar